Platneni povez (kod stoma)

Svijet tkanina je zbilja velik i raznolik. Od njih se može napraviti puno korisnih stvari, čak i neophodnih. Ako se dogodi neki zdravstveni problem kojeg nismo mogli birati, pomoć možemo!

 
 
 
 
Jednoj je maloj bebi ustanovljen problem s bubrezima, te je privremeno rješenje bilo napraviti stome za istjecanje tekućine. Gdje je vlaga, tu se često pojave i gljivice i bakterije.
Tu je onda potrebna pomoć tkanine. Pamučne tkanine, prirodno uzgojene...

Umjesto jednokratnih poveza s umjetnim gelovima za što veće skupljanje tekućine, napravila sam povez od tkanine, bez primjesa, i to prirodno uzgojen bambus/org.pamuk koji ne razvija napasnike.

Izvana je pamučni flanel, iznutra samo bambus/org.pamuk, a unutra je ušiveno nekoliko slojeva debelog frotira za upijanje tekućine.
Izvana može biti i nepropusni sloj ( nepropusan za tekućinu, propusan za zrak) - PUL. Bijeli povez na slici gore je tako napravljen.


 

Kod pamučnih poveza potreban je i nepropusni zaštitni povez preko (slika iznad).
Obujam struka kod stoma je glavna mjera na osnovu koje se rade povezi, i kreće se od 40-50cm. 



Povez se 'kopča' čičkom, a kako bi bio prilagođen rastu bebe, stavljeno je 15 cm čička za širenje. Sa strane su ušivena 2 para gumica radi udobnosti kretanja.



Održavanje je kao kod platnenih pelena: upotrebljen povez isprati i spremiti u kantu do pranja (ne treba ga sušiti). Prati s malo deterdženta na 60 stupnjeva, ne stavljati omekšivač jer će se smanjiti moć upijanja, osušiti na zraku(može i u sušilici, ali uzeti u obzir da sušilica izvlači male dlačice iz pamuka i tkanina se brže stanji).

Povezi se mogu ukrasiti raznim aplikacijama ili imenom.

Primjedbe

Popularni postovi