Početak s platnenim ulošcima i koje odabrati

Za sam početak korištenja platnenih uložaka, najvažnije je donijeti odluku i probati. A za upoznavanje, uz druge postove na ovom blogu, evo i dodatni tekst koji bi mogao pomoći u odabiru veličina.

Vrste uložaka:

1. Dnevni uložak

Dnevni uložak je propusan, nemenstrualan, dakle, izrađen samo od pamučnih ili bambus materijala, i zadržava vlagu, ali veću tekućinu ne. Dnevni uložak je izrađen od 3 sloja pamučnog makoa/jerseya ili bambusa. Namijenjeni su svakodnevnom nošenju: kod iscjetka, terapije, ovulacije, bijelog pranja i sl.

Dnevni uložak se radi i nepropusan, što znači da ima nepropusni sloj s donje strane koji se zove PUL. Ovaj uložak služi za držanje manje tekućine kao npr. zadnji dan ciklusa, kapanje iz čašice ili ako se radi o većim količinama vlage prilikom dnevnog nošenja ili vrlo laganoj urinarnoj inkontineciji.

PUL je nepropusna tkanina: ne pušta vodu, a propušta zrak tj. namijenjena je da diše, a da ne propusti tekućinu.

No i dalje su zdravi i puno pomažu da se riješite gljivica, infekcija...

2. Višenamjenski uložak 21cm

- je nepropusan, te je zato i mensturalni, najmanji i najtanji menstraulni.

Namijenjen je za mensturacije koje su vrlo slabe te ih često koriste odrasle žene s normalnim ciklusom za zadnji ili predzadnji dan kada prođu izljevi. Tada se najčešće uzima ovaj uložak od pamuka ili malo deblji od bambusa.

Višenamjenski uložak najčešće služi kao malo jači dnevni uložak, za starije žene, kao jača potpora čašici ili kod manje inkontinencije urina.

3. Menstrualni uložak

- je nepropusan uložak, različitih dužina i debljina pa pokriva razne, manje i veće izljeve tijekom ciklusa. Namijenjeni su za svaku menstruaciju. 

Uložak 23cm je prvi mensturalni uložak, iako se kod iznimno slabih ciklusa koristi i 21cm.

Vrijeme proizvodnje i korištenja uložaka od naših kupaca pokazalo je da je uložak 23cm za normalne cikluse. Pamučna verzija uloška 23cm je malo slabija od bambus verzije uloška 23cm.

Uložak 25cm uzima se kao normal dužina/debljina uloška za prosječan ciklus - u pamučnoj verziji. 

Uložak 25cm u bambus verziji već spada u uloške još jednog stupnja upijanja više- za obilne cikluse.

Kao takav se onda uzima za onaj prvi/drugi dan kad je najjači ciklus.

Uložak 27cm smatra se jačim uloškom od 25cm, za aktivnije dane. Smatra se i kao noćni uložak. Bambus velur verzija 27cm je za obilnije cikluse.

Uložak 30cm se uzima za noć (jer se kod spavanja zna krv podliti pa otići dalje nego kad se sjedi). Bambus verzija 30cm je za jako obilne cikuse.

Uložak 35cm se uzima vrlo rijetko jer je ogroman, ali ipak nekome treba, najviše za noć. Uložak 35cm u bambus verziji je najviše postpartum uložak.

Važno je napomenuti da je upojna jezgra svih menstrualnih uložaka izrađena od bambusa i konoplje, materijala visoke upojnosti, pa i pamučna verzija uložaka (a ne samo bambus verzija) ima veliku moć upijanja.

Naš uložak se nosi šarenom stranom do tijela, a ako je uložak iste boje s obje strane (bijeli/natur) stranu koja ide do tijela prepoznat ćete tako što ima šavove po sredini uloška. Donja strana (bijela) do gaćica nije prošivena po sredini jer je to nepropusni sloj.

***

Platneni ulošci koje izrađujemo s visokoupijajućim materijalima upijaju čak i duplo više od jednokratnih.

Materijali za uloške:

- koristimo pamučne i bambus materijale. Svi materijali su pomno birani, s certifikatima neštetnosti, i bojani tako da ne puštaju boju.

- bambus velur koji koristimo za izradu iznimno je nježan, antibakterijski, svilenkast i bolje upija od pamuka, ali kako i pamučne uloške radimo s bambus-konoplja jezgrom - i pamučni dobro upijaju , a malo su tanji od bambusovih.

- dnevni ulošci se češće rade od pamuka, jer su tanji i manje se osjete.

Prednost bambus uložaka je u tome što bambus ima veću moć upijanja, što ih mi radimo od bambus velura koji je svojom površinom nježan, a čupavim tkanjem trenutno upije krv te ne dolazi prvo do razljevanja krvi okolo prema krilima kako zna biti kod pamučnog makoa.

Zato je bambus uložak uvijek preporuka za jače cikluse, ali i za normalne cikluse 1. i 2. dan.

Treba uzeti u obzir da se bambus uložak sporije suši.


Koliko i kojih uložaka treba:

Nema mjerila koliko uložaka treba za jedan ciklus, i teško je reći kakav je 'normalan' ciklus, ali prosječno je potrebno 12-20kom. Ako su ciklusi obilniji pa je mijenjanje uloška češće, onda treba još koji komad.

Za normalan ciklus:

- 1. dan bambus 25cm, pamuk 25cm i bambus 23cm,

- 2. dan bambus 23cm i pamuk 23cm ili 25cm pamuk ako volite duže uloške, 

- 3. pamuk 23cm ili 21cm bambus ili pamuk,

- 4. i 5. dan 21cm. Peti dan se nose i propusni dnevni ulošci 17cm, kao i 6. dan ako ima još tragova...

- može se uzeti 1-3 dugačka uloška: 27cm ili 30cm, za noć, ali nije neophodno.

Za jako obilne cikluse:

- preporučuju se ulošci od bambusa 27cm i 30cm,

- bambus uložak 25cm,

- za zadnje dane i pamučni 27cm i 25cm.


Ovdje je preko 10 postova o veličinama uložaka i materijalima:

http://lulapu.blogspot.com/search/label/Platneni%20ulo%C5%A1ci

Za početak/probu bolje je naručiti 5-10 komada, probati i vidjeli točno kako to ide i koliko Vam treba. Ako uzmete 10kom, već nakon prvog dana korištenja možete te prljave oprati i ponovo nositi čim se osuše, 3. i 4. dan ...


Primjedbe

Popularni postovi