Dnevni uložak i razlike

Dnevni platneni ulošci i razlika između njih.

Dilema nastaje kada ih koristite prvi put, kada ih želite koristiti kao potpora čašici ili u drugim sličnim situacijama.



Na slici su:

- dnevni propusni uložak 15cm
- dnevni nepropusni uložak 16cm
- dnevni propusni uložak 17cm
- dnevni/višenamjenski nepropusni uložak 21cm.


Platneni uložak na vrhu je nepropusni 21cm, dva kopčanja. Zove se još i višenamjenski uložak jer je namijenjen i slabog menstruaciji i kao vrlo jaki dnevni uložak. 

Slijeva na desno:

- natur i kitovi propusni 15cm, jedno kopčanje na 5,5cm,

- crni i dugice nepropusni 16cm, jedno kopčanje na 6cm,

- roza i žuti propusni 17cm, dva kopčanja na 5,3cm i 6,2cm.

***

Propusni uložak je prozračniji od nepropusnog, mekan i prilagodnjiv te se oblikuje prema gaćicama. Izrađen je od 3 sloja tanjih propusnih materijala. 


Propusan uložak drži dosta vlage, ovulaciju, pokoju kapljicu prije i poslije ciklusa ili onu iz čašice, nosi se tijekom terapije ili korištenja vaginaleta. Ne drži tekućinu.

Nepropusan uložak 16cm će biti sigurniji ukoliko očekujte više tekućine (ovdje mislimo na više tekućine u odnosu na vlagu i kapljice, ali npr. neće upiti veliki menstrualni izljev).

Nepropusni ulošci mogu biti i u drugim veličinama, 15, 17 i 19cm. Izrađeni su od 3 sloja od kojih su prva dva propusna i oni upijaju, a s donje strane je nepropusni PUL sloj koji ima svojstvo da diše, a ne propušta tekućinu.

Veličina/ dužina uloška 

bira se tako što provjerite je li Vam jedno kopčanje dovoljno dobro (npr. kod uloska 15cm je 5,5cm, a kod uloška 16cm je 6cm) ili Vam je volje imati 2 kopčanja sa uže i šire kopčanje.

To je važno kako bi uložak bio čvrsto zakopčan čime sprječavamo pomijeranje uloška.

Veći dnevni ulošci 19cm stvaraju više trenja s gaćicama zbog veće površine pa i zbog toga čvršće svoje i preporučuju se osobama s jačim butinama ili znojenjem.

***

Uložak 15cm ima jedno kopčanje u širini 5,5cm (za M slip gaćice) pa treba računati da nije za jako široke gaćice, niti za jako uske gaćice.

Uložak 17cm ima dva kopčanja pa odgovara i užim slip gaćicama (prvo kopčanje) kao i boksericama (drugo kopčanje).


Napomena:
Iako uložak 15cm s donje strane ima petljice koje sprečavaju pomijeranje uloška, zbog male površine i jedne sirine kopčanja se ne preporučuje krupnim ženama s jačim butinama jer će trljanjem doći do mogućnosti pomijeranja uloška.

***

Uložak 21cm nije standardni platneni dnevni uložak, ali ako Vam treba za veću količinu tekućine kada čašica curi ili kad izađe mokraće dok kišete, onda je ovaj uložak za Vas (roza na cvjetiće, slika dolje) 🙂

Na slici je uložak 21cm i 16cm - oba nepropusni, ali 21cm može upiti duplo/troduplo više tekućine od 16cm.

Primjedbe

Popularni postovi