Platneni ženski uložak i razlika u materijalima

Platneni menstrualni ulošci jako su bitni za zdravlje žene. Osipi, gljivice i druge nedaće će proći korištenjem platnenih uložaka. Udobni su, šarenih i slatkih dezena, bez mirisa, a ne postaju smeće nakon jednog korištenja. 



Pričali smo o platnenim ulošcima u puno postova: o veličinama, namjeni, sastavu...
A ovdje ću više napisati o razlici u materijalima od kojih su izrađeni.

Platneni ulošci su izrađeni od materijala koji su prirodni i zdravi za kožu te imaju certifikate neštetnosti. Posebno je ekološki uzgojen bambus velur. Za uzgoj bambusa ne koriste se pesticidi jer raste kao korov, a po svojim svojstvima je i antialergijski materijal.

Za sve uloške je zajedničko da je središnji upijajući sloj napravljen od bambus frotira i konoplje. jer su to materijali visoke moći upijanja te uložak ne mora biti debeo.

S donje strane, preko cijele površine, nalazi se PUL frotir, nepropusni materijal koji diše: Pušta zrak, a ne pušta tekućinu. Petljice na površini spriječit će pomijeranje uloška kod nošenja.

Gornji sloj platnenog uloška (do kože) može biti od pamučnog makoa ili bambusa:

1. Pamučni mako ( šareni uzorci) je tanki, elastični materijal, ravnog tj. glatkog tkanja (kao majice) i udoban je za nošenje.

2. Bambus koji mi koristimo za izradu je bambus velur. Bambus velur (jednobojan) ima dlačice prema gore koje omogućavaju bržu apsorpciju, a kako je to i svilenkasta tkanina još je udobnija od pamučnih tkanina. Bambus je poznat i kao bolje apsorbirajući i antialergijski materijal.

Zaključak:
- dnevni uložak je praktičniji i udobniji od pamučnog makoa, zato jer je tanji i manje se osjeti kod nošenja od bambusa, a nije potrebna posebna moć upijanja (radi se o propusnom ulošku koji se nosi svakodnevno, izvan menstrualnog ciklusa),
- dnevni uložak od bambusa nešto je deblji, ali ga žene odabiru radi sastava (bambus vs. pamuk) i svilenkastosti,
- menstrualni uložak od pamučnog makoa je dovoljno snažan za svaki normalan ciklus (jer svakako ima jezgru od bambusa i konoplje), a dezeni pamučnih makoa su šareni pa tako zanimljivi i manje osjetljivi na vidljivost fleka, samo mu je površina gušća i tekućina se prvo razlije po površini pa onda upije,
- menstrualni ulošci od bambus velura su najjači i najbrži sakupljači tekućine koji najbolje odrađuju jake menstrruacije, prve dane i najveće izljeve.

S platnenim menstrualnim ulošcima nema nikakve brige od propuštanja, jer s donje strane ima nepropusni sloj - PUL.

Uložak se nosi šarenom stranom do tijela, a ako je uložak iste boje s obje strane (bijeli/natur) stranu koja ide do tijela prepoznat ćete tako što ima šavove po sredini uloška. Donja strana (bijela) do gaćica nije prošivena po sredini jer je to nepropusni sloj.

***

Svaka žena može jednokratne/plastične/zbog-raznih-aditiva-nezdrave uloške zamijeniti s platnenim ulošcima!

***

Upotrijebljen uložak samo složite i zakopčate kao kuvertu, stavite ga u vrećicu ili nepropusnu torbicu radi transporta.

Održavanje menstrualnog uloška:
Upotrijebljen uložak isprati u hladnoj vodi, potom namočiti, također, u hladnoj vodi i ostaviti malo stajati (može i preko noći ako ne ide odmah u pranje).
Isprati još jednom, i do pranja ga ostaviti vlažnog.
Uložak se pere na 60 stupnjeva, s malo deterdženta i suši na zraku. Može se povremeno otkuhavati.

Happy wearing!

Primjedbe

Popularni postovi