Bambus

Zanimljivo je to da je bambus trava, izgleda kao stablo, raste bez dohranjivanja, pesticida i drugih kemikalija, služi za izradu namještaja koji je jako čvrst, odjeće koja je iznimno mekana (kao i moje pelene :) a i za hranjenje pojedinih vrsta životinja!




To su u pravilu krupne, robustne biljke visine od 3 metra naviše, relativno otporne na hladnoću. Prosječna zima u našim krajevima sasvim im je prihvatljiva. Uglavnom potječe iz nizinskih, kontinentalnih područja Kine. Od tuda i njegova relativna otpornost na hladnoću. 
Ph. heterocycla 'Pubescens', slavni Moso, jedan je od najpoznatijih i najuzgajanijih bambusa. Većina komercijalnih nasada bambusa u Kini pripada ovoj vrsti. Koristi sa kako za jelo, tako i kao građevni materijal ili kao izvor celulze. Iako impresivnih dimenzija u svom prirodnom staništu, 18cm u promjeru i 27 m u visinu, u uzgoju rijetko i teško doseže takve razmjere.






Bambus se koristi i za izradu tkanina. Budući da raste brzo kao trava, često se obnavlja, nije potrebno koristiti kemikalije u uzgoju te je potpuno organski. 
Odjeća izrađena od bambus tkanine topla je zimi, a ljeti hladna. Anti-bakterijska je, hipo-alergijska i otklanja vlagu dalje od vaše kože, te koža ostaje svježa, suha i bez neugodnih mirisa. Upravo zbog toga idealna je za izradu odjeće za osobe sklone alergijama, za djecu, a osobito kod izrade platnenih pelena koje su 24 sata uz djetetovu kožu u najranijem dobu!  




Jeste li znali?
U Zoološkom vrtu u Zagrebu sve je puno bambusa, najviše Phyllostachys nigra. Zašto? Zato što je Zoološki vrt prije par godina nabavio mačijeg pandu, manjeg srodnika velikog pande koji s većim rođakom dijeli strast prema bambusu koji mu sačinjava oko 90% prehrane. Najdraži mu je, naravno, svjež bambus. 




Svaka čast malom pandi, ali ja ga u svoj vrt ne bih pustila! ;)











Primjedbe

Popularni postovi